tisdag 6 mars 2012

Skandal att Sverige rustar diktaturen i Saudiarabien!En jätteskandal är på väg att segla upp gällande den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI:s verksamhet.

I avslöjande av Ekot kommer uppgifter fram att FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik.

Den förra socialdemokratiska regeringen tecknade 2005 ett militärt samarbetsavtal, ett så kallat MOU, med regimen i Saudiarabien. Detta gjordes trots att Saudiarabien räknas till en av världens grymmaste diktaturer. I en förlängning av detta militära samarbete ska ett projekt namngivet Simoon ha vuxit fram och som handlar om att att en svensk myndighet i största hemlighet ska hjälpa regimen i Saudiarabien bygga upp en vapenindustri.

Från FOI:s sida förnekas först Ekots uppgifter men efter att Ekot presenterat handlingar i ärendet byter FOI taktik till att de inte kan kommenterar uppgifterna då det handlar om hemligstämplat material. Dock har Ekot lyckats få FOI:s förre generaldirektör Madelaine Sandström att berätta vad hon vet om FOI:s affärer med Saudiarabien.

Enligt Madelaine Sandström handlade det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien egentligen om att den dåvarande Socialdemokratiska regeringen ville hjälpa Saab och Ericsson att sälja radarövervakningssystemet Erieye till Saudiarabien. Om saudierna köpte Erieye lovade Sverige forskningssamarbete kring vapen tillsammans med FOI.

Madeleine Sandström uppger vidare att den borgliga regeringen sedan försökte backa från avtalet då de inte ville att FOI ska ansvara för att bygga vapenfabrik i Saudiarabien. FOI försökte då komma undan avtalet genom att överföra uppdraget till något privat företag istället. Den saudiska regimen gick dock inte med på detta då de prompt ville att den svenska myndigheten FOI som skulle leda arbetet med fabriken.

Lösningen som man då kom fram till var att bilda ett FOI-bolag som skulle fungera som bulvanföretag i kontakterna med Saudiarabien med samma företrädare som tidigare jobbat med projekt Simoom. För att undvika att regeringen skulle behöva ge sitt tillstånd i affärerna med Saudiarabien upprättades detta FOI-bolag utan koppling till myndigheten.

Längre än så sträcker sig sedan inte Madeleine Sandström i sin information då hon hänvisar till att hon numera inte har kvar sitt uppdrag inom FOI.

FOI:s nuvarande generaldirektör Jan-Olof Lind vill å sin sida överhuvudtaget inte kännas vid något företag med koppling till FOI. Ekot hävdar dock i sina avslöjande att det ska finnas starka bevis för att Jan-Olof Lind mycket väl känner till det att det bildats ett företag med koppling till FOI.

Hela denna affären med den Saudiarabiska regimen känns oerhört olustig. Det ligger mer än en hund begravd i detta och skandal är ett mildt ord för att beskriva turerna som Ekot avslöjar.

Sverige ska inte bedriva denna typ av verksamhet överhuvudtaget. Nu gäller det att alla kort kommer upp på bordet. Ska FOI få tillbaka något förtroende måste de lyfta hemligstämplarna kring detta och redovisa sanningen. Sedan måste man ta sig ur detta projekt Simoon och avsluta vapenaffärerna med den Saudiska regimen. Sverige ska helt enkelt inte vara delaktig till att rusta diktaturregimer!

Framförallt kan nu inte Alliansregeringen gömma sig bakom sekretessen. Det hela handlar om en affär som de ärvt av den förra socialdemokratiska regeringen. Hur regeringen och de svenska myndigheterna har hanterat detta därefter måste hanteras öppet!


Media: Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, AB1, AB2, AB3, Svd1, Svd2, Svd3, Svd4, Svd5, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, SR9, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, GP1, GP2, GP3, SVT1, SVT2, SVT3, SVT4, SVT5, SVT6, SVT7, SVT8, SVT9, SVT10, SVT11

Bloggar: Ann Helena Ruberg, Tord Oscarsson, Johannes Krunegård, Skäggmesen, Andreas Ribbefjord, Svensson, Jerker Nilsson, Röda Linköping, Anna Troberg, Ung vänster, Varg i Veum


Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Visst är det lätt att skylla på sossarna, men alliansen har ju haft 5 (snart 6) år på sig att städa upp i denna vidriga sörja.

  Och alliansen har uppenbarligen ignorerat det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det som jag väcker krav om. Alliansen måste omedelbart verka för att sätta stopp för detta och inte gömma sig bakom sekretess i detta.

   Radera
 2. Avtalet förlängdes 2010 på iniativ från centern och M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hela är lika illa oavsett vilka som gjort detta avtal möjligt!

   Radera
 3. Lol, ingen självkritik här inte!

  Alliansen förlängde och utökade avtalet 2007 till att också gälla en vapenfabrik. Ingen utanför Alliansen kunde påverka detta beslut.

  FP och KD var emot en förlängning men Moderaterna och ditt eget parti Centern var för en förlängning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lika kritisk mot detta oavsett vilka konstellationer som har godkänt det hela!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...